zazen be empty home zazen activiteiten info links empty deshimaru contact
zazen    
 empty

zazen
beoefenen

beschrijving van een sesshin

De beoefening van zazen

 

De dagelijks zenbeoefening

zazen in een dojoOm zazen te beoefenen gaat men best naar een dojo.
Een dojo is de plaats waar zazen beoefend wordt.

do betekent: 'de weg'
jo betekent: 'beoefening'

Een dojo is een plaats waar stilte en rust heerst, waar de ruimte op een speciale manier ingericht wordt om de beoefening van zazen te bevorderen.

In een dojo is men niet alleen. Er zijn meestal nonnen en monniken, bodhisattva's (leken die gewijd zijn) en beginnelingen.
Samen zazen beoefenen is een grote steun, zeker voor beginnelingen.

De Belgische Zen Vereniging groepeert een vijftiental dojo's in België. De lijst kunt U hier vinden.

>> lijst Belgische dojo's

Zenstage: sesshin

Naast de dagelijkse beoefening kan men ook aan stages deelnemen, die sesshins genoemd worden. Sesshin betekent 'zijn eigen geest treffen'.

De traditie van de sesshins is heel groot in Japan en stamt al af van de periode van Boeddha Shakyamuni. Meester Deshimaru introduceerde deze praktijk in Europa. Een sesshin is voor iedereen toegankelijk. Ook beginnelingen kunnen er terecht voor een eerste, diepgaande kennismaking met de zen.

Tijdens een sesshin zijn alle dagelijkse handelingen (groenten snijden, koken, afwassen, opruimen, enz.) een vervolg van de meditatie, van zazen: alle handelingen worden met dezelfde geest, met dezelfde concentratie als tijdens zazen uitgevoerd. Aan een sesshin deelnemen is leren de zen te integreren in dagelijkse activiteiten.

De Belgische Zen Vereniging organiseert verschillende sesshins per jaar. Deze sesshins zijn belangrijk voor de gehele sangha (=de gemeenschap van alle zenbeoefenaars). Tijdens een sesshin komen we samen om gedurende verschillende dagen op een intensievere manier zazen te beoefenen.

Deze sesshins zijn meestal onder leiding van Meester Roland Yuno Rech, naaste discipel van Meester Deshimaru, en ondervoorzitter van de Association Zen Internationale.

>> lees verder: beschrijving van een sesshin