zazen be empty home zazen activiteiten info links empty deshimaru contact
zazen    
empty

Belgische Zen Vereniging

Lidgeld BZV

Waar beoefenen ?

Contact

Belgische Zen Vereniging

 

De verspreiding van het Zen Soto onderricht

hout

De Belgische Zen Vereniging (BZV) is een vzw die in 1988 opgericht werd voor de verspreiding van het Zen Soto onderricht in België, zoals overgeleverd door Taisen Deshimaru.

De vzw fungeert als een koepelorganisatie die verschillende dojo's in België verenigt. De leden van de algemene vergadering en van de raad van beheer werken op vrijwillige basis om de zazen beoefening in België verder bekend te maken.

De activiteiten van de BZV

Met dat doel voor ogen heeft de Belgische Zen Vereniging twee belangrijke activiteiten.
Ten eerste helpt de vereniging met de oprichting van nieuwe dojo's (=plaats waar zazen beoefend wordt) en soms ook met het onderhoud ervan.
Ten tweede organiseert de BZV jaarlijks twee stages - sesshins - in nauwe samenwerking met zenmeester Roland Yuno Rech. Deze stages zijn voor iedereen, zowel beginnelingen als gevorderden, toegankelijk. De BZV werkt samen met de ABZE die jaarlijks tijdens de zomer een tiendaagse stage georganiseert in het Collège St-Paul in Godinne (nabij Namen).
Andere sesshin's worden geörganiseerd door de aangesloten dojo's in Brugge en Halle.

De BZV en andere boeddhistische verenigingen

De BZV onderhoudt voornamelijk contact met de Association Zen Internationale, die door Meester Taisen Deshimaru in Frankrijk opgericht werd. In het bijzonder heeft de BZV nauw contact met de Franse zenmeester Roland Yuno Rech, die jaarlijks verschillende keren naar België komt om er sesshins te leiden.

Verder is de BZV één van de stichtende leden van de Belgische Boeddhistische Unie. Deze vereniging zorgt ervoor dat de verschillende belangrijke boeddhistische scholen in België elkaar kennen.


Ethisch charter Boeddhistisch Unie België

Vertrouwenspersonen

We willen je alle mogelijkheden geven om het onderricht van de Boeddha te ontmoeten in een respectvolle, veilige en zorgzame omgeving. Onze vertrouwenspersonen staan klaar voor een gesprek indien je dit op een bepaald moment niet zo zou ervaren. Samen kunnen jullie dan bekijken hoe dit kan verholpen worden. Als richtlijn gebruiken we daarbij het Ethisch en Deontologisch Charter van de BUB.

  • Marleen Croughs : marleen.croughs AT mobilit.fgov.be – Nederlandstalig
  • Eric Tchéou : eric.tcheou AT gmail.com – English – Français