zazen be empty home zazen activiteiten info links empty deshimaru contact
zazen    
 empty

zazen
beoefenen

beschrijving van een sesshin

Beschrijving van een sesshin

 
Leerling: Alstublieft, onderwijs mij de Weg.
Joshu: Heb je je rijstsoep opgegeten?
Leerling: Ja, meester.
Joshu: Ga dan je kom afwassen.

Aan een sesshin deelnemen betekent aandachtig leven. Heel de dag aandachtig zijn voor het huidige moment, het hier en nu. Het begint bij het ontwaken. De tijd staat niet stil en weldra begint de eerste zazen van de dag. Geen tijd te verliezen. Ik fris me op en haast me naar de dojo. In de dojo, het hart van de sesshin, concentreer ik me op de manier waarop ik zit tijdens zazen, op de rechtstaande houding tijdens kin-hin.

Na de klok volgt de ochtendwandeling en de guen-mai, de traditionele rijstsoep. De maaltijden worden in stilte genomen en zijn gewoon een voortzetting van zazen. Mijn aandacht ligt bij mijn maaltijd, niet bij dagdromen of dagdagelijkse gesprekken.

De vaat dient gedaan te worden, het eten voor deze middag klaargemaakt, sommige lokalen moeten schoongemaakt worden en de volgende zazen is al om elf uur. Alle hulp is dus welkom. De verantwoordelijke van de samu (het manuele werk) vraagt vrijwilligers. Ik doe de vaat. Daarna rust ik wat uit en maak me klaar voor de zazen.

In de namiddag is het stramien nagenoeg hetzelfde: middagslaap, samu en natuurlijk zazen. Al tamelijk vlug wordt dit ritme vanzelfsprekend. Zazen wordt een dagelijkse handeling en de dagelijkse handelingen worden een meditatie. Heel de dag ben ik geconcentreerd op mijn handelingen, op mijn lichaam maar ook aandachtig voor de anderen, om geen lawaai te maken als er anderen rusten, om vlot samen te werken tijdens de samus. Mijn geest wordt helder en plots zie ik een aantal dingen veel duidelijker. Problemen die de kern van leven vormden en onoverkomelijk leken, zijn onbeduidende randverschijnselen geworden. Ik beleef gewoon veel intenser het huidige moment. Het leven heeft zijn eenvoud teruggevonden.

Maar alles is vluchtig, onbestemd en het eind van de sesshin is er sneller dan men denkt. De volgende dag zit ik weer op kantoor. Binnenkort zal ik weer afglijden in ouden gewoonten, maar toch niet helemaal. Intussen probeer ik de sfeer van de sesshin wat te behouden. Ik voel me goed, zonder meer, en dat gaat over op vrienden, familie, collega's en mensen op de tram.

Tot de volgende sesshin.